De Alles of Niets strategie!

2016

Herken je dat “De alles of niets strategie”?

Bij aanvang van een nieuwe baan ga je er helemaal voor. Niets is te gek. Heerlijk nieuwe vaardigheden leren, nieuwe wegen in slaan, nieuwe mensen leren kennen…..je kan je enthousiasme kwijt. En dan langzamer hand heb je het gevoel dat je het werk in je vingers krijgt. Van deze periode kan je enorm genieten. Na verloop van tijd verdwijnt de passie wat meer naar de achtergrond en je gaat ook ontwikkelingen, gebeurtenissen of mensen binnen het werk tegenkomen die je niet zo aanstaan. Wat doe je dan? Neem je de regie in handen en ga je je inzetten om ontwikkelingen op het werk te beïnvloeden, ga je er over klagen samen met andere collega’s, ga je je alleen nog maar focussen op wat er niet goed gaat, ga je je richten op wat je wel prettig vindt gaan in jouw leven, ga je…………………

Dit is een cruciaal moment, wat we allemaal wel eens tegenkomen op de werkvloer. Ik wil hierbij een vergelijking trekken met verliefdheid. In de beginfase, wanneer je nog hopeloos verliefd bent, vindt je het heerlijk om bij je lief te zijn. Je ziet veel overeenkomsten en mogelijkheden. Daar zoom je ook op in en daar haal je je energie uit. Je vervloeit als het ware een stukje met de ander of met je werk. De verschillen tussen jou en de ander zie je niet, of wil je niet zien. Je kan niet eeuwig in deze staat van ZIJN blijven, dus er komt een moment dat je uit de verliefdheid, de passie voor je werk komt en ook de verschillen gaat zien. De verschillen die maken dat je onderscheid kan maken tussen ik en de ander, tussen ik en mijn werk, de verschillen die maken dat je je kan ontwikkelen. Verschillen die maken dat ieder uniek is. Focus je je alleen op de verschillen, zodat je eigenlijk een muur optrekt, dan wordt het steeds moeilijker om in contact te blijven met je lief, met je werk of met je collega’s.
Je ziet dit focussen op verschillen vaak gebeuren als mensen zich los willen maken van hun werk of van hun (ex)lief. Dan heb je het soms even nodig in het proces van los maken van de ander. Sommigen blijven hangen in de verschillen en verharden hierin. Het lijkt er dan op dat zij het nodig hebben om een reden te hebben om los te mogen komen, die reden ligt dan in de verschillen besloten en niet in de keuze van het hart. Dat is jammer. Kan je weer vanuit je hart kijken naar je werk en de ander? Kan je van daaruit de verschillen èn de overeenkomsten ervaren en zien? Kan je van daaruit aangeven wat jij wel kan en wil en wat jij niet kan en wil?

Wil je verder kunnen groeien in je werk of met je dierbare, dan is het nodig dat de verschillen en de overeenkomsten er samen mogen zijn. Dan pas kan je gezonde grenzen stellen en een zinvolle (werk)relatie aangaan. Hoe doe jij dat?
Wordt vervolgt…………………

Wil je meer weten over zinvol werken met gezonde grenzen, download dan mijn eBook 7 tips om jezelf prioriteit 1 te geven!
Wil je een onderwerp behandeld zien worden in mijn blog, laat me dit weten!
Ik zie graag je reactie tegemoet!

Een zinvol en avontuurlijk 2016!

Hilda Lucia
PS. Hebben je vrienden ook baat bij mijn blog? Deel het met hen!

No comments yet.

Geef een reactie