Hoe kan je een burn-out voorkomen? Herstelmomenten.

In mijn vorige blog ben ik ingegaan op de definitie van burn-out zoals het CSR centrum voor stress & burnout deze formuleert en S. Desart, W.B. Schaufeli & H. De Witte (2017, februari 20) beschrijven in hun artikel Op zoek naar een nieuwe definitie van burn-out.

Spanning of stress ervaren in het leven hoort er bij. Het wordt wel een probleem als je onvoldoende herstelmomenten of energiegevers hebt om te kunnen ontspannen, om te voelen wat jij wilt en dat dan ook gaan doen. Puur omdat dit jou energie geeft.
Herstelmomenten zijn belangrijk om roofbouw op je lichaam, overspannenheid en burn-out te voorkomen. Het lichaam herstelt van voldoende beweging, voldoende slaap, goede voeding, ontspanning en een helpende mindset.

Realiseer je dat het vaak ook over kleine momenten op het werk gaat, die een groot effect kunnen hebben, zoals:

  • Besteed aandacht aan je lunch, dus lunch niet achter de computer.
  • Ga even een rondje lopen
  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Staar af en toe eens uit het raam
  • Sta af en toe een paar minuten stil bij je ademhaling, adem wat meer bewust vanuit de buikademhaling
  • Merk in je lichaam waar je spanning en ontspanning voelt
  • Doe af en toe eens een paar bewegingsoefeningen met schouders, heupen, rug, nek
  • Neem ipv suikerhoudende producten en/of snelle koolhydraten een handje noten of een ei bij een energiedip
  • Plan ‘me-time’ in je agenda en volg in je me-time jouw behoeftes

…….en geef je grenzen aan!

Waar haal jij je herstelmomenten uit?

Als burn-out of stressgerelateerde klachten te maken hebben met een belemmerende mindset dan gaat het vaak over perfectionisme, loyaal zijn aan een bedrijf of aan elkaar, moeilijk NEE kunnen zeggen, je snel schuldig voelen, aardig gevonden willen worden, de neiging hebben om te pleasen, het lastig vinden om je af te stemmen op wat jij ECHT wil, op jouw behoeftes in het leven. Dan kan een coach jou verder helpen om deze thema’s te onderzoeken en het anders te gaan doen!

Als coach begeleid ik mensen met stress gerelateerde klachten. Ik heb de training bij het CSR centrum voor stress en burn-out gedaan, om meer specifiek deze doelgroep van dienst te kunnen zijn. Als vitaalconsulent en Body & Mind en NLP coach kan ik een rijk scala aan afgestemde behandelmethoden inzetten.

Tot de volgende blog en neem voldoende herstelmomenten!

Hilda

No comments yet.

Geef een reactie