Stresspreventie CSR-methode en Vitaalconsulent

In ons dagelijks leven hebben we allemaal te maken met stress. Stress hebben we zelfs nodig om te kunnen functioneren. Momenten van ontspanning zijn essentieel.

We hebben als mens een prachtig stressmechanisme, die ons direct doet handelen bij acuut gevaar. Zonder na te denken springen we de stoep op als er een auto hard komt aanrijden. Ons reactievermogen is dan optimaal. Naderhand voelen we dan de schrik door hartkloppingen, snelle ademhaling en emoties door bv boos te worden of te gaan huilen. Allemaal noodzakelijke ontlading.

Als we een langere tijd dealen met lastige situaties of veel te veel op ons bordje hebben dan gaat ons stresssysteem cortisol aanmaken om ons deze situaties te kunnen doorstaan. Het is noodzakelijk dat er ergens een moment van STOP komt om te kunnen herstellen. Blijven de lastige situaties aanhouden, dan krijgen we gezondheidsklachten. Mede omdat o.a. de aanmaak van cortisol ons immuunsysteem onderdrukt en het hormoon serotonine onderdrukt. Hierdoor kan ook melatonine moeilijker worden aangemaakt en krijgen we depressieve gevoelens en gaan slechter slapen, we kunnen ons minder goed concentreren en kunnen minder goed nadenken.

Het is belangrijk dat er weer een moment van herstel kan optreden. Gebeurd dat niet dan is de kans groot dat je  overspannen wordt en uiteindelijk in een burn-out terecht komt.

Als vitaalconsulent werk ik o.a. via de CSR-methode met:

  • Beweging (fysiek-lichaam)
  • Mindset (mentaal)
  • Gevoel
  • Voeding