Als alles mogelijk is, wat zou jij dan doen?

Ik hoor je zeggen “dat is niet realistisch”, “ik heb ook anderen waar ik rekening mee wil houden”, “ik zou niet weten hoe ik dit kan doen”, “Ik kan toch niet zomaar mijn werk en zekerheid opzeggen?”
Dit zijn allemaal argumenten die je kan geloven en dan is het dus zo. Tegelijkertijd zijn het argumenten om jouw behoeftes en verlangens te blijven afwijzen, om jezelf te blijven afwijzen……
Ik krijg regelmatig vrouwen en soms mannen van rond de 40 binnen mijn coachpraktijk en in mijn trainingen, die zo graag hun leven, hun werk anders willen inrichten, maar dat niet doen. In hun onderstroom zit een ontevredenheid, wat hun energie kost, waardoor ze minder blij in het leven staan. Zij nemen hun eigen hartenwensen niet serieus, deze worden gelijk neergesabeld door allerlei argumenten. Een belangrijk argument is, de angst om hun veiligheid en zekerheid te verliezen. Het kan echt anders!

Wat is een hartenwens?

Een hartenwens is een wens, een verlangen wat je heel graag zou willen realiseren. Een wens die jouw ontwikkeling als mens dient, die wezenlijk is. Het hart wordt ook wel de zetel van de ziel genoemd. Laat je je hart spreken dan laat je iets heel wezenlijks van jou als mens spreken. Een hartenwens kan groot en klein zijn èn het dient jouw ontwikkeling als mens. Door deze wens serieus te nemen en te ontwikkelen geef je niet alleen jezelf een mooi cadeau, maar je hebt ook daadwerkelijk iets uit te delen aan anderen.

Neem je verlangen serieus en onderzoek het.

Maak er een tekening van, neem het mee in een wandeling in de natuur, in een gesprek met een vriend(in) die kan luisteren en inspireren, laat er je gedachtes overgaan en voel wat dat met je doet. Doe dat zonder dat je je direct allerlei beperkingen oplegt. Als jouw verlangen, jouw hartenwens er helemaal mag zijn, dan kan je dit op jouw manier gaan realiseren. Ik help je daar bij!

Voorbeelden van mensen die jou voorgingen:

“Ik heb mijn baan opgezegd, want ik wilde wat anders gaan doen. Dat had ik eerder nooit gedurfd, mijn zekerheid opgeven. De nieuwe baan viel tegen, dus ik ben weer van baan veranderd. Omdat ik op me zelf kon vertrouwen, vond ik het zelfs een avontuur worden.”

“Ik vond het altijd erg lastig om mijn behoeftes aan te geven. Zowel op mijn werk als privé. Ik wilde een goede vriendin of collega zijn voor een ander. Ik voelde me schuldig als ik iets anders wilde dan de ander. Dat heb ik veel meer los kunnen laten. Ik heb daardoor meer ruimte gekregen en veel meer plezier in mijn contacten met anderen.”

“Ik was lamgeslagen doordat ik ontslagen zou worden en dan mijn huis zou moeten verkopen. Ik lag veel op bed. Ik heb het roer omgegooid, heb een busje gekocht en ben door Europa gaan reizen.”

“Ik wilde zo graag presentaties geven èn ik was zo bang om uitgelachen te worden. Ik ben toch dit verlangen gaan volgen en gaan realiseren. Dat was een heel spannend proces. Het heeft me binnen mijn werk ook veel nieuwe mogelijkheden gegeven. Dankbaar dat ik mijn hart ben gevolgd.”

Hoe zet ik mijn moed-veren op?

Mijn oma, een kordate Friezin, zei altijd als ze iets ging doen wat ze lastig vond: “Kom op en zet je moed-veren op”.  Voor mij helpend, omdat ik er ook direct een beeld bij heb. Ik zie mezelf met prachtige gekleurde veren getooid in actie komen?

Ik geef je 4 tips om om te gaan met jouw gevoel van onzekerheid, onveiligheid en om je moed-veren op te zetten.

Tip 1 Staar je niet blind op het resultaat, focus je op het proces

Binnen mijn werk kom ik veelal tegen dat mensen zich met name focussen op het resultaat. Met name mensen met een perfectionistische inslag willen alles meer dan 100% goed doen. Voor de duidelijkheid, resultaat is belangrijk. Echter het focussen op het resultaat kan enorm veel stress en angst om te falen inboezemen. Gebruik het resultaat als stip op de horizon, als inspiratie. Onderzoek vervolgens HOE je het gaat doen.
Maak een stappenplan, met kleine stappen en misschien soms wat grotere stappen. Jij hebt de regie. Dit geeft overzicht en vertrouwen dat je het kan gaan DOEN. Geef jezelf een schouderklopje na elke stap, dat geeft energie om weer verder te gaan. En elke stap verder in jouw proces geeft meer zelfvertrouwen en stelt jouw gevoelens van onzekerheid, onveiligheid gerust. Zodat je meer ruimte krijgt voor moed en zichtbaar bent voor anderen.

Tip 2 Ga van Denken naar Doen
Als je merkt dat je veel aan het nadenken bent, gaat twijfelen, en weer gaan nadenken zet dan een PUNT. Zeg ook echt tegen jezelf STOP! Ga onderzoeken wat je kan gaan DOEN en ga het doen, ook al heb je nog geen totaal overzicht. Door te gaan doen, krijg je ervaring en het geeft je direct feedback wat er werkt en wat er niet werkt. Hoe mooi kan het zijn. Jij kan zelf bijsturen, jij hebt de regie.

Tip 3 Feedback heb je nodig
Realiseer je dat feedback de voeding is om op weg te gaan. Voeding heb je nodig in het dagelijks leven. Zonder voeding ga je dood. Zonder voeding sterft jouw hartenwens, jouw verlangen, jouw outcome. Zelf houd ik niet van Broccoli, maar eet het soms wel omdat het gezond is. Dat geldt ook voor feedback. Soms niet fijn om te horen, maar zo gezond om weer verder te kunnen gaan?

Tip 4 Wat je aandacht geeft dat groeit
Dit is een natuurwet. Dus realiseer je dat als je 90% aandacht geeft aan jouw angsten en onzekerheden, je angst en onzekerheid zal waarnemen, ervaren en realiseren. Dus richt je op wat je graag wilt. En het mag ook eng zijn. Dat hoef je niet te veranderen, maar geef het niet alle aandacht.

Ik zal de komende tijd verschillende blogs schrijven over het realiseren van je hartenwens. Laat even een reactie na, wat je daar van vindt èn wat ik voor jou kan betekenen.

Download mijn E-Book “in 8 stappen jouw hartenwens realiseren”.

Voor diegenen die mij nog niet kennen. Mijn naam is Hilda Swarts. Ik help vrouwen van 40 om hun hartenwens  te realiseren, om hun hartenkracht vrij te maken, door anders met hun behoefte aan veiligheid om te gaan.
Zelf heb ik deze stappen gezet door als jurist te gaan dansen, door een reis naar Australië te maken, door als coach en trainer te gaan werken. Ik heb destijds meerdere zekerheden opgezegd en leren omgaan met mijn angst om mijn veiligheid te verliezen. Ik ben mezelf tegengekomen. Soms prettig, soms lastig……. èn dit heeft geleid tot een verdieping in mijn gevoel, mijn missie in het leven. Het gevolg is dat mijn hart mijn kompas is geworden. Ik dwaal ook best wel eens af èn kan weer thuiskomen.

Tot een volgende blog,
Hilda

Nog geen reacties.

Geef een reactie